Ανακοίνωση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις δημοτικές εκλογές στην Αγία Παρασκευή

Posted: Μαΐου 12, 2014 in ΚΕΙΜΕΝΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
antarsyaagia-logo
Οι επερχόμενες τριπλές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014 διεξάγονται σε μια συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον των λαών της Ευρώπης, μηδέ εξαιρουμένου και του λαού και των εργαζομένων της Ελλάδας. Σε επίπεδο Ευρώπης βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο τον αντιδραστικό της χαρακτήρα και οι αυταπάτες περί “δημοκρατικής Ε.Ε.”, “Ε.Ε. των δικαιωμάτων” και “ευρωπαϊκού κεκτημένου” καταρρίπονται με ραγδαίους ρυθμούς.
1) Στην οικονομική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η “επιστροφή στην ανάπτυξη” και η “ανταγωνιστικότητα”, υιοθετούνται απάνθρωπα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν να κάνουν με πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και διάλυση των όποιων εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων (κατώτατος μισθός, άδειες, κατωχυρωμένο 8ωρο, δώρα, εύλογη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην απεργία κλπ), στο επίπεδο της φορολογίας οξύνεται η φοροεπιδρομή προς τα λαϊκά στρώματα με ταυτόχρονη φοροαπαλλαγή για το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να δοθούν “κίνητρα για επενδύσεις”, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό κλπ), στο επίπεδο το δημοσιονομικό θεσπίζονται ασφυκτικά προαπαιτούμενα αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της κάθε χώρας, προαπαιτούμενα που οδηγούν αναπόδραστα σε πολιτικές συνεχούς λιτότητας τουλάχιστον για 50 χρόνια. Περαιτέρω, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η νέα εμπορική συμφωνία – μαμούθ με τις ΗΠΑ, η οποία θεσπίζει εξωφρενικούς κανόνες, όπως πχ η δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενάντια σε κράτη – μέλη, επειδή η οικονομική τους δραστηριότητα παρεμποδίστηκε από παράγοντες όπως απεργίες ή ψήφιση νόμων που μεταβάλλουν προς το καλύτερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, ή , την καθιέρωση άνευ όρων, των μεταλλαγμένων τροφίμων.
2) Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει την πιο κτηνώδη πλευρά του ιμπεριαλισμού της ΕΕ. Στήριξε ανοιχτά και χωρίς προσχήματα τη ναζιστική, διορισμένη κυβέρνηση, η οποία ξαμολάει τα τάγματα εφόδου της που σφάζουν και λεηλατούν χωρίς όρια. Ταυτόχρονα, μόλις σήμερα, μας συγκλονίζει μια νέα τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα, όπου οι πνιγμένοι νεκροί μετανάστες φαίνεται να είναι και πάλι 100άδες, ενώ δεν πάνε παρά μόνο λίγες μέρες από την τραγωδία στη Σάμο, από την οποία υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και μόλις λίγοι μήνες από τις αντίστοιχες στην Λαμπεντούζα και πάλι και στο Φαρμακονήσι. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ δε διστάζει, στον νέο της προϋπολογισμό 2014-2020, να προβλέπει γιγαντιαίο κονδύλι ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της frontex και την περίφραξη των συνόρων της από μετανάστες και πρόσφυγες, κονδύλι το οποίο θα ήταν υπέρ αρκετό για την πρόνοια και την κοινωνική μέριμνα και ένταξη των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι μην ξεχνάμε ότι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω των άθλιων συνθηκών πολέμου, φτώχιας και πείνας που επικρατούν εκεί, συνθηκών που η ίδια η Ε.Ε., μαζί με τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ δημιούργησαν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους.
3) Στο ζήτημα της δημοκρατίας και των θεσμών υπάρχει μια σειρά Συνθηκών και Συμφωνιών, η οποία μεταβιβάζει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες για κρίσιμα θέματα, ιδίως οικονομικής πολιτικής, από αιρετά αντιπροσωπευτικά όργανα, σε κλειστά υπερεθνικά όργανα διορισμένων τεχνοκρατών, οι οποίοι εκφεύγουν τελείως του λαϊκού ελέγχου και καθορίζουν τις μοίρες μας.
Όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται στην Ελλάδα σε υπερθετικό βαθμό. Με δούρειο ίππο το έλλειμμα και το χρέος, τα οποία οι ίδιοι οι τωρινοί “σωτήρες” μας δημιούργησαν με τις πολιτικές τους, ξηλώνονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα, λεηλατείται ο δημόσιος πλούτος αλλά και οι όποια περιουσία και αποταμιεύσεις των λαϊκών στρωμάτων, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Παράλληλα, ο κρατικός αυταρχισμός εντείνεται, η αστυνομική βία αυξάνεται, τα όποια θεμελιώδη δικαιώματα είχαν κατακτηθεί ένα προηγούμενο διάστημα και αποτελούσαν κεκτημένο γκρεμίζονται. Η κυβέρνηση κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα δικαστήρια σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση επικυρώνουν όλες της τις αποφάσεις, οι απεργίες κηρύσσονται όλες παράνομες και καταχρηστικές, οι αγωνιστές συλλαμβάνονται και κλείνονται φυλακή χωρίς δίκη και χωρίς στοιχεία, οι ναζί συνεχίζουν και αλωνίζουν με την κάλυψη του κρατικού μηχανισμού, παρά τις προσχηματικές προφυλακίσεις στελεχών της “Χρυσής Αυγής” για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή η οποία ξεχείλισε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πια οι αγαστές σχέσεις των νεοναζί της “Χρυσής Αυγής” με τους κυβερνητικούς ομοϊδεάτες τους Σαμαρά, Μπαλτάκο, Φαήλο Κρανιδιώτη, Δένδια, Μουρούτη, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Βορίδη, Α. Γεωργιάδη κλπ κλπ.
Σε αυτό το πλαίσιο καλείται ο λαός στην κάλπη των Ευρωεκλογών και ως εκ τούτου, η συνολική καταδίκη της ΕΕ ως ενός ιμπεριαλιστικού, αντιδραστικού και αυταρχικού μορφώματος, είναι πια επιβεβλημένη. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως της μόνης δύναμης που με θάρρος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την στάση πληρωμών, έξοδο από Ευρώ και Ε.Ε., μονομερή διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και όλων των στρατηγικής σημασίας πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρίς αποζημίωση και με δημόσιο και εργατικό έλεγχο, ραγδαία φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, όχι ως αθροίσματος αιτημάτων αλλά ως συνεκτικού προγράμματος αντικαπιταλιστικής ανατροπής που αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και της εγκθίδρυσης μιας άλλης μορφής κοινωνικής οργάνωσης όπου ο λαός ο ίδιος θα διαφεντεύει τις τύχες του, είναι πια μονόδρομος.
Όλες οι παραπάνω αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις εξειδικεύονται και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, Δήμων και Περιφερειών. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, τα διάφορα σύμφωνα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική αυτοδιοίκηση, το νέο Σ.Ε.Σ. 2014-2020 (διάδοχος του ΕΣΠΑ), η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όλων των ΟΤΑ (που στη Γερμανία μάλιστα αποτελεί ήδη συνταγματική διάταξη), εισέρχονται στην ελληνική έννομη τάξη με τον “Καλλικράτη”, το Οικονομικό Παρατηρητήριο ΟΤΑ, τη ραγδαία περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και τον μηδενισμό των επενδυτικών πόρων, τη μεταβίβαση τεράστιου όγκου αρμοδιοτήτων προς του ΟΤΑ χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση οικονομικών πόρων, προσωπικού και υποδομών, “σπρώχνουν” τους ΟΤΑ είτε προς τη διάλυση είτε προς την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών δομών. Παράλληλα, με τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ και τώρα ΣΕΣ), τα προγράμματα αυτεπιστασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κ.ο.κ. εκβιάζουν τους ΟΤΑ να αποδεχτούν τη συμμετοχή ιδιώτη (αφού είναι προϋπόθεση για την έγκριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ-ΣΕΣ), τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 5μηνα με 450 ευρώ τον μήνα και χωρίς ασφάλιση, τη διάλυση των κοινωνικών δομών.
Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να εκλέξουμε στην Αγία Παρασκευή τον επόμενο Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα. Οι παρατάξεις του νυν Δημάρχου Ζορμπά και του πρώην Δημάρχου Γιαννακόπουλου, (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) μας είναι ήδη γνώριμες και τα πεπραγμένα τους δε μας αφήνουν καμία αμφιβολία περί τίνος πρόκειται. Και οι δύο πιστοί εφαρμοστές των μνημονιακών πολιτικών, των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, της διάλυσης των κοινωνικών δομών, δε στάθηκαν ποτέ πλάι στους εργαζομένους, δε στήριξαν ποτέ καμία απεργία και κανένα κίνημα, στον συγκλονιστικό αγώνα της ΕΡΤ ο Ζορμπάς έστελνε επιστολές στους απεργούς να κάνουν ησυχία στις συναυλίες γιατί ενοχλούνται οι περίοικοι (!!). Ξεπουλάνε όλα τα φιλέτα στους ιδιώτες (βλ. Σιστοβάρη, Ιόλα) ενώ ευνόησαν τον σκανδαλώδη πλουτισμό μεγαλοεργολάβων από έργα τα οποία, είτε δεν τελείωσαν ποτέ (Κολυμβητήριο) είτε χτίστηκαν και ξαναγκρεμίστηκαν αμέτρητες φορές με πολλαπλές αναθεωρήσεις προϋπολογισμών προς τα πάνω (βλ. Αγίου Ιωάννου). Ξεπουλάνε την παιδεία, κλείνουν νηπιαγωγεία, ενώ δεν έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν τον απεργιακό αγώνα των σχολικών φυλάκων. Ξεπουλάνε τον πολιτισμό, δίνουν το δημοτικό κινηματογράφο – θεσμό της Αγίας Παρασκευής, το Σινέ Σχολείο σε ιδιώτη, με αστείο αντίτιμο και επιβαρύνοντας με τα έξοδα λειτουργίας το σχολείο!!
Καμία αισιοδοξία όμως δεν μας προκαλεί και η “εναλλακτική” (;; ) λύση της υποψηφιότητας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους-Πράσινους, του Γιάννη Σταθόπουλου. Χρόνια τοπικός πολιτευτής, σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις πολιτικές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μνημονίων, με εξαίρεση κάποιες κούφιες αντιμνημονιακές κορώνες, πάντοτε απών από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ποτέ δεν έδειξε πρόθεση να συγκρουστεί με τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, του Καλλικράτη, της ΕΕ. Έχει συγκροτήσει ένα μαζικό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο γιος του τέως Δημάρχου Αντώνη Σιδέρη, του ΠΑΣΟΚ, όπως ο αδερφός του επίσης τέως Δημάρχου Λεονάρδου Χατζηανδρέου, εργολάβους κ.ά. Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση του να συγκροτήσει ένα μαζικό μπλοκ εντός του σκληρού πυρήνα του αστικού συστήματος προκειμένου να πάρει τον Δήμο και να γίνει ακόμα ένας διαχειριστής των ίδιων αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
Από την άλλη, υπάρχει ο συνδυασμός της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (ΚΚΕ), με επικεφαλής τον Ανδρέα Γκιζιώτη. Η δράση του εν λόγω συνδυασμού, παρά την επαναστατική και κομμουνιστική ρητορική του, περιορίζεται στην στείρα αρνητική ψήφο στα Δημοτικά Συμβούλια προτάσεων που αποσκοπούν σε ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, λεηλασία και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων κλπ. Η αντιπρότασή του περιορίζεται διαρκώς στην “λαϊκή εξουσία” η οποία θα έρθει όταν όλοι ψηφίσουμε ΚΚΕ και αλλάξουν οι συσχετισμοί, δεν ενισχύει ενεργά τα τοπικά κινήματα, συκοφαντεί και λασπολογεί όποια λαϊκή πρωτοβουλία από τα κάτω δεν μπορεί να ελέγξει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μόλις χθεσινό δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”, το οποίο, χωρίς να παραθέτει κανένα στοιχείο η πληροφορία, χαρακτηρίζει ψευδώς το μαχόμενο αριστερό αντικαπιταλιστικό σχήμα “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή” ως σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος υπάρχει και ο “ανεξάρτητος” συνδυασμός “Αγία Παρασκευή – Μια γενιά μπροστά”, με επικεφαλής του Αλέξανδρου Μουστόγιαννη. Προερχόμενος από τα σπλάχνα του Ζορμπά και της ΝΔ, αποπεμφθείς από τον συνδυασμό του τελευταίου, ο εν λόγω υποψήφιος έχει ήδη δείξει το ποιόν του. Είναι και αυτός εκφραστής των πιο αντιδραστικών και αυταρχικών πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Κυβέρνησης, των μνημονίων. Συμπορευόταν μέχρι το παρά πέντε με τον νυν Δημοτικό Σύμβουλο Φώτη Αλεξόπουλο, γνωστό ακροδεξιό της περιοχής, ο οποίος δε δίστασε να προσκαλέσει για “επιθεώρηση των υπηρεσιών του Δήμου” τον χρυσαυγίτη εκπαιδευτή ταγμάτων εφόδου Κασιδιάρη, ενώ δε λείπουν και οι διασυνδέσεις της παράταξης με “περίεργους” κύκλους της νύχτας.
Κόντρα σε όλες τις παραπάνω λογικές υπάρχει το νεοϊδρυθέν δημοτικό σχήμα “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή”. Αυθεντικό, μαχόμενο, κινηματικό, αριστερό, αντικαπιταλιστικό, συσπειρώνει αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορες αποχρώσεις της αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς, αγωνιστές των τοπικών κινημάτων και των λαϊκών συνελεύσεων. Αγωνίζεται ενάντια σε Κεφάλαιο, Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, μνημόνια, Καλλικράτη και στους τοπικούς εκφραστές τους. Λειτουργεί με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και επιδιώκει την εγκαθίδρυση θεσμών λαϊκής αυτοοργάνωσης και στην Αγία Παρασκευή. Παλεύει να αποτρέψει ιδιωτικοποιήσεις, τσιμεντοποίηση, λεηλασία ελεύθερων χώρων. Παλεύει να αποτρέψει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, διακοπές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης σε σπίτια φτωχών οικογενειών. Μάχεται για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές για την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τον πολιτισμό, τα απορρίμματα. Στηρίζει ενεργά και συστρατεύεται με το τοπικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα σωματεία. Συνδέει την πάλη για εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις σε τοπικό επίπεδο, με την κεντρική πάλη για την ανατροπή της Κυβέρνησης, της ΕΕ και του καπιταλισμού συνολικότερα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγίας Παρασκευής – Χολαργού – Παπάγου, στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 στην Αγία Παρασκευή στηρίζει “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή”.
Αγία Παρασκευή, 12/5/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s