ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Posted: Μαΐου 13, 2013 in ΚΕΙΜΕΝΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση της φτώχιας, της πείνας, της εξαθλίωσης, των αυτοκτονιών, των απολύσεων, των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, δείχνει για άλλη μια φορά το ακραία αυταρχικό και αντιδραστικό της πρόσωπο. Πέρα από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την φοροασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο και φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και όξυνση της κρατικής βίας, στο στόχαστρο στης ακραία νεοφιλελεύθερης ατζέντας είναι και οι Ρομά.

            Με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ιδιωτική περιοχή η οποία πρέπει να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη της (αλήθεια, από το 1971 που υπάρχει ο οικισμός, τώρα το θυμήθηκαν;), η κυβέρνηση θέλει να πετάξει στον δρόμο 300 ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον οικισμό αυτόν και είναι το μόνο σπίτι τους. Παράλληλα, κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μεταστέγασης, αφού το μόνο που κάνουν είναι να προτείνουν γενικά και αόριστα περιοχές (αρχικά Λυκόβρυση και τώρα μια παρακείμενη έκταση στην ίδια γειτονιά (Νομισματοκοπείο), η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου), χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για την πραγματική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των ανθρώπων αυτών.

            Η πραγματικότητα είναι ότι θέλουν να τους πετάξουν έξω από τον οικισμό τους για να παραχωρήσουν το οικόπεδο, που πλέον είναι «φιλέτο» γιατί είναι πολύ κοντά στο μετρό «Νομισματοκοπείο», στον ιδιώτη για «αξιοποίηση», δηλαδή για γιγάντια Mall, parking και λοιπά εξαμβλώματα, χωρίς να τους νοιάζει ούτε στο ελάχιστο το τι θα απογίνουν στη συνέχεια. Το πολύ-πολύ να καταλήξουν και αυτοί, μετά τους μετανάστες, τους ναρκομανείς, τους άστεγους, σε κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, μιας που αποτελούν «πρόβλημα» και «απειλή» για την «κοινωνική συνοχή».

            Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούρια. Σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, οι πολιτικές του επίσημου κράτους απέναντι στους τσιγγάνους ήταν πολιτικές ρατσιστικές, πολιτικές περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Ήταν λοιπόν λογική συνέχεια, στην εποχή των μνημονίων, που η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πιο ακραία, πιο αντιλαϊκή, πιο αυταρχική, πιο βίαιη σε όλα τα επίπεδα, ανάλογη εξέλιξη να έχει και στο επίπεδο της αντιμετώπισης των Ρομά.

Στο κάτω – κάτω, δεν υπάρχουν λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, υποδομές, λεφτά για τη στέγαση και κοινωνική μέριμνα των Ρομά θα υπήρχαν; Αντίθετα, λεφτά για τράπεζες, πολυεθνικές, «κίνητρα για επενδύσεις», δόσεις δανείων, τοκοχρεολύσια, βεβαίως και υπάρχουν. Κι ευτυχώς να λέμε, γιατί αλλιώς θα βγαίναμε κι απ’ το ευρώ και δε θα είχαμε πετρέλαιο να ανάψουμε καλοριφέρ τον χειμώνα! Τώρα όμως είχαμε, η αιθαλομίχλη μάλλον ήρθε από το υπερπέραν!

Η Τοπική Επιτροπή Αντ.Αρ.Συ.Α Αγ. Παρασκευής – Χολαργού – Παπάγου, δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στο γκρέμισμα του οικισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι και καλεί όλους να βρίσκονται την Τρίτη, 14 Μαΐου, στις 7:30 π.μ. στην είσοδο του οικισμού (οδός Σαρανταπόρου και Ίριδας, Χαλάνδρι) για να εμποδίσουμε την κατεδάφιση. Δεν είναι αγώνας μόνο των Ρομά. Είναι ζήτημα όλου του εργαζόμενου λαού, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νεολαίων, των μεταναστών και μόνο οι κοινοί, μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες όλων αυτών είναι ικανοί να ανατρέψουν τις βάρβαρες πολιτικές τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Απόσυρση κάθε σχεδίου κατεδάφισης του οικισμού των Ρομά και παραχώρησης της έκτασης στον ιδιώτη
  • Ουσιαστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά με ανθρώπινες κατοικίες (και όχι παράγκες και τσαντίρια) και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής (ρεύμα, ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο κλπ).

 

Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.  Αγ. Παρασκευής – Χολαργού – Παπάγου 

ΜΕΡΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s